The New Electric Chamber Music Ensemble

  The New Electric Chamber Music Ensemble is een groep muzikanten en kunstenaars uit Eindhoven die vanaf 1966 improvisaties en elektronische experimenten live tijdens 'happenings' aanvult met performances, schilderijen en lichtshows. Het instrumentarium bestaat uit o.a. viool, cello, contrabas, piano, fluit, drums, accordeon, saxofoon, klarinet, gitaar, huishoudapparatuur, radio's, teevees, platenspelers, EEG-apparaten, motorfietsen, ballonnen, touw, olieschilderijen, films, vuur en stroboscopen.


  periode
1966 - 1974
  bezetting  
  Edmond Dieleman gitaar
  Piet Verdonk tekstdichter
  Pim Woudenberg engineer
  Remko Scha elektronische instrumenten
  Toon Prüst contrabas
  Wim Langenhoff elektronische instrumenten
 
  overige muzikanten  
  Gertjan Dusseljee gitaar
  Hans Van Beers drums
  Moniek Toebosch zang
  Nicolaas Oudejans viool
  Pieter Boersma cello
  Rik Seur gitaar
  historie
 
1966
   -
1972
De kernleden van The New Electric Chamber Music Ensemble (kortweg: The NE) zijn Toon Prüst (contrabas), Pim Woudenberg (engineer), Piet Verdonk (mime/tekstdichter/roadie/licht), Wim Langenhoff (alias Oscar Nuovo Electrico), Edmond 'Mudje' Dieleman en Remko Scha.
Details over de voorstellingen zijn van tevoren nooit bekend en worden meestal op het laatste moment door de uitvoerenden bepaald. Anarchie is eerder het uitgangspunt dan het doel. Het eerste openbare optreden is op 28 oktober 1966 in het Vestzaktheater te Breda. Het collectief treedt daarna regelmatig op in de landelijke Provadya?'s, Paradiso, het Stedelijk Museum, tijdens openingen van exposities en ook tijdens festivals als Hai In De RAI (11 augustus 1967), A Flight To Lowlands Paradise te Utrecht (1968) en Spektakel 69 te Nijmegen (mei 1969).
Het collectief treedt regelmatig op met de band Dirty Underwear van saxofonist Bertus Borgers.
Andere muzikanten die wel eens met The NE meespelen zijn o.a. Willem Breuker en Michel Waisvisz.
In december 1968 krijgt het collectief de aanmoedigingsprijs van de gemeente Eindhoven. The NE is lid van EAT (Experiment In Art And Technology) en maakt korte tijd deel uit van het kunstzinnige samenwerkingsverband Free Community Of Peace And Pleasure. Enkele afsplitsingen van The NE zijn The New Jazz Symphonic Multitude (met drummer Hans van Beers), The New Electric Lecture Cooperation en The New Electric Sexual Research Center.

1973
   -
1974
The NE treedt incidenteel op.

1974
   -
1985
Leden van het collectief zijn actief in het kunst- en cultuurcircuit. Toon Prüst, Wim Langenhoff en Remko Scha maken lange tijd deel uit van het bestuur van het podium de Effenaar in Eindhoven. Pim Woudenberg is roadie bij de band Bots en wordt eigenaar van Total Stage Technics, een verhuurbedrijf van geluid en licht.

1986
   -
1990
The New Electric Chamber Music Ensemble gaat over in de Stichting Lon Chaney Dramas. Eind 1990 gaat die stichting over in het Instituut Voor Betaalbare Waanzin, opgericht tijdens het Last Chance-festival in Ljubljana te Slovenië.

1991 The NE viert het 25jarig jubileum op 16 juni in de Effenaar met bijdragen van o.a. Remko Scha, Joop van Brakel (Nasmak), Dick Verdult, Harun Bahasoean, Maria van Heeswijk, Rik van Iersel, Wim Langenhoff, Toon Prüst, Yvonne Ottenheim en Geertjan Dusseljee.

1993 Edmond Dieleman overlijdt.

1999 Naar aanleiding van een tentoonstelling van Wim Verhoeven treden enkele leden van The NE op 6 februari op in Antwerpen.

2000
   -
2003
Verschillende muzikanten van The NE treden zo af en toe op tijdens festivals in Nederland. Enkele NE-muzikanten staan in 2003 op het festival Festicumex 2 te Buenos Aires. In hetzelfde jaar overlijdt Toon Prüst.

2006 De cd The Spirit Of Eindhoven bevat historische opnamen van The New Electric Chamber Music Ensemble uit de periode 1968-1974. Bij de uitgave zit een boekwerkje waarin de geschiedenis van het collectief wordt beschreven. The NE krijgt ook een eigen website (www.thenewelectric.nl)


CONTACTHOME